6,80 dH. Zo hard is het leidingwater in Garderen. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkdeeltjes.
Garderen biedt plaats aan 2.040 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Garderen hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.
Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,80 dH "acceptabel" vinden. De perceptie van de vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.
Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,80 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,80 Duitse graden in Garderen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het staat vast dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 6,80 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Garderen is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,80 naar 0 dH terug te brengen.