Het drinkwater in Garyp (Garijp) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 9,30 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Garyp (Garijp) is 9,60 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Garyp biedt plaats aan 1.910 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Garyp hoort bij de gemeente Tytsjerksteradiel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
Iemand kan waterhardheid van 9,30 dH misschien "OK" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.
Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 9,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,30 dH in Garyp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.
Feit is dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 9,30 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Garyp is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.