6,38 dH. Zo hard is het water in Gasteren minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Gasteren is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.
Gasteren is een erg kleine woonplaats met 410 inwonenden. Gasteren hoort bij de gemeente Aa en Hunze. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.
Iemand kan waterhardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Gasteren**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.
Berekening voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Iedereen ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Gasteren is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.