De minimale waterhardheid van het leidingwater in Geervliet is 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Geervliet is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Geervliet is een kleine woonplaats met 1.715 inwoners. Geervliet ligt in de gemeente Nissewaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.
De perceptie van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en dus het boenen van de douche dulden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Geervliet**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Geervliet is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.