Het drinkwater in Geesbrug heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Geesbrug is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Geesbrug biedt plaats aan 1.375 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Geesbrug bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Coevorden.
Men kan hardheid van 6,38 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.
Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,38 dH in Geesbrug**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.
Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Geesbrug is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.