Het leidingwater in Geesteren heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 7,40 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.
Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Geesteren is 8,70 dH. Dit is behoorlijk hard water.
Geesteren is een kleine woonplaats met 1.275 inwonenden. Geesteren bevindt zich in de gemeente Berkelland. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 7,40 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de tegels accepteren.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 7,40 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.
*Er is nog discussie over de context van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 7,40 dH in Geesteren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 7,40 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Geesteren is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,40 naar 0 dH terug te dringen.