De minimale hardheid van het drinkwater in Geijsteren ligt in de buurt van de 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Geijsteren is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.
Geijsteren is een zeer kleine woonplaats met 435 inwoners. Geijsteren ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Venray.
Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.
Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Geijsteren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Geijsteren is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.