Het water in Gelderswoude heeft een minimale waterhardheid van 4,98 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Gelderswoude is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.
Gelderswoude is een kleine woonplaats met 85 inwonenden. Gelderswoude hoort bij de gemeente Zoeterwoude. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.
De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de douchewand voor lief nemen.
Water met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.
*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Gelderswoude**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.
Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen ondervindt onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Gelderswoude is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.