6,22 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Geldrop. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalkdeeltjes.
Geldrop biedt plaats aan 28.690 inwoners. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Geldrop ligt in de gemeente Geldrop-Mierlo. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,22 Duitse graden "normaal" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.
Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,22 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,22 Duitse graden in Geldrop**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.
Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 6,22 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalkaanslag.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine residu komt het meest voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Geldrop is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,22 naar 0 Duitse graden te verminderen.