7,40 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Gelselaar. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Gelselaar is 8,70 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Gelselaar is een kleine woonplaats met 660 inwonenden. Gelselaar is onderdeel van de gemeente Berkelland. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
Men kan een hardheid van 7,40 dH "heel gewoon" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 7,40 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.
*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,40 dH in Gelselaar**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.
Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.
Calculatie voor 7,40 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Gelselaar is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden terug te dringen.