De waterhardheid van het kraanwater in Giesbeek ligt in de buurt van de 6,40 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 leidingwater. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.
Giesbeek is een kleine woonplaats met 2.865 inwonenden. Giesbeek maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zevenaar.
Men kan waterhardheid van 6,40 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 6,40 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,40 Duitse graden in Giesbeek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 6,40 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.
Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Giesbeek is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,40 naar 0 Duitse graden terug te brengen.