7,70 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Glimmen. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag.
Glimmen is een kleine woonplaats met 1.350 inwonenden. Glimmen is onderdeel van de gemeente Haren. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.
Men kan een waterhardheid van 7,70 Duitse graden "geen probleem" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 7,70 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.
*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,70 dH in Glimmen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 7,70 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ondervindt volledig zacht water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Glimmen is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,70 naar 0 Duitse graden te reduceren.