De waterhardheid van het kraanwater in Goirle is ongeveer 7,50 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.
Goirle is een naar verhouding kleine woonplaats met 20.375 inwoners. Goirle is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Goirle.
Men kan een waterhardheid van 7,50 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.
Water van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 7,50 Duitse graden in Goirle**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 7,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Goirle is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.