Waterhardheid Goor (Hof van Twente)

Zacht
0
6,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,60 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Goor. Dit is tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Goor telt 12.335 inwonenden. Dit is een relatief kleine woonplaats. Goor hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hof van Twente.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Goor

Men kan een waterhardheid van 6,60 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ervaring van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 6,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Goor objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,60 dH in Goor**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Goor

Becijfering voor 6,60 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Goor?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Goor is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,60 naar 0 dH te verminderen.