De minimale hardheid van het drinkwater in Grevenbicht (Beech) ligt rond de 7,34 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Grevenbicht (Beech) is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.
Grevenbicht is een erg kleine woonplaats met 2.400 inwonenden. Grevenbicht hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Sittard-Geleen.
Mensen kunnen een hardheid van 7,34 dH wellicht "geen probleem" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 7,34 dH in Grevenbicht**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Grevenbicht is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH te verminderen.