Het kraanwater in Grijpskerke heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Grijpskerke is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Grijpskerke is een kleine woonplaats met 1.380 inwoners. Grijpskerke ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Veere.
De gewaarwording van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 dH in Grijpskerke**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.
Feit is dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Onthard leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Grijpskerke is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.