Het drinkwater in Groeningen heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Groeningen is 9,97 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.
Groeningen biedt plaats aan 385 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Groeningen hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Boxmeer.
De betekenis van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer dulden.
Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.
*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Groeningen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Zacht water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Groeningen is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.