Het drinkwater in Groesbeek heeft een waterhardheid van om en nabij 5,10 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 5,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,34 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Groesbeek biedt plaats aan 16.205 inwoners. Het is een relatief kleine woonplaats. Groesbeek ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Groesbeek.
De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is zeer subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 5,10 dH "OK" vinden en dus het schoonmaken van de douche dulden.
Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 5,10 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 5,10 Duitse graden in Groesbeek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.
Het staat vast dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.
Becijfering voor 5,10 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,10 dH x 180m3 = 16,34 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in gebieden met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Groesbeek is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 5,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.