Het kraanwater in Guttecoven (Göttekaove) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,34 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Guttecoven (Göttekaove) is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Guttecoven is een zeer kleine woonplaats met 1.225 inwonenden. Guttecoven hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Sittard-Geleen.
De ervaring van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand accepteren.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Guttecoven**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Guttecoven is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.