8,60 Duitse graden. Zo hard is het water in Halle. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 8,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 27,55 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Halle is een kleine woonplaats met 2.315 inwonenden. Halle maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Bronckhorst.
Men kan een hardheid van 8,60 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.
Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 8,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 8,60 Duitse graden in Halle**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat uitsluitend met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 8,60 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,60 dH x 180m3 = 27,55 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ervaart kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Halle is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 8,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.