Waterhardheid Hallum (Ferwerderadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,30 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Hallum. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag.

Hallum is een kleine woonplaats met 2.795 inwonenden. Hallum is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Ferwerderadiel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Hallum

Iemand kan een waterhardheid van 8,30 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water van 8,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Hallum waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 8,30 dH in Hallum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hallum

Berekening voor 8,30 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Hallum?

Een ieder beleeft kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hallum is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 8,30 naar 0 dH te verminderen.