Het drinkwater in Hansweert kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,38 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Hansweert is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.
Hansweert biedt plaats aan 1.710 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Hansweert hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal.
Iemand kan een hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "prima" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Hansweert**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ervaart zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hansweert is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.