Het kraanwater in Hantum kenmerkt zich door een waterhardheid van 9,50 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalk.
Hantum biedt plaats aan 400 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Hantum ligt in de gemeente Dongeradeel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
De ervaring van een gegeven waterhardheid is zeer persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 9,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen voor lief nemen.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 9,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.
*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante conclusies op.
Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 9,50 dH in Hantum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.
Het staat vast dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 9,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Onthard water wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hantum is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 9,50 naar 0 dH te reduceren.