De hardheid van het drinkwater in Hantumhuizen (Hantumhuzen) is om en nabij de 9,50 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Hantumhuizen is een kleine woonplaats met 195 inwoners. Hantumhuizen is onderdeel van de gemeente Dongeradeel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 9,50 dH wellicht "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 9,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.
*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 9,50 dH in Hantumhuizen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 9,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalk.
Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hantumhuizen is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 9,50 naar 0 dH te reduceren.