8,70 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Harbrinkhoek. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 8,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 27,87 kilogram kalk.
Harbrinkhoek biedt plaats aan 1.590 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Harbrinkhoek is onderdeel van de gemeente Tubbergen. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.
De ontvangst van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 8,70 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 8,70 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 8,70 dH in Harbrinkhoek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.
Becijfering voor 8,70 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,70 dH x 180m3 = 27,87 kilogram kalk.
Iedereen ervaart volledig onthard water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Harbrinkhoek is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 8,70 naar 0 Duitse graden terug te brengen.