5,60 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Harderwijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 5,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,94 kilogram kalk.
Harderwijk is een redelijk grote woonplaats met 42.805 inwonenden. Harderwijk maakt deel uit van de gemeente Harderwijk. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 5,60 Duitse graden "OK" vinden en het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 5,60 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.
*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen significante conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,60 dH in Harderwijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 5,60 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,60 dH x 180m3 = 17,94 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Harderwijk is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 5,60 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.