6,30 dH. Zo hard is het water in Heeg (Heech) minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub water. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Heeg (Heech) is 8,00 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Heeg biedt plaats aan 2.320 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Heeg bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Súdwest-Fryslân.
De perceptie van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,30 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de kranen accepteren.
Water van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 6,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,30 dH in Heeg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Feit is dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Iedereen ondervindt volledig onthard water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heeg is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,30 naar 0 dH te verminderen.