De hardheid van het water in Heelsum is 6,30 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkvormende deeltjes.
Heelsum biedt plaats aan 3.560 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Heelsum bevindt zich in de gemeente Renkum. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
De betekenis van een vastgestelde hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,30 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schrobben van de tegels dulden.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 6,30 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,30 Duitse graden in Heelsum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.
Calculatie voor 6,30 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalk.
Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heelsum is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,30 naar 0 Duitse graden terug te dringen.