2,30 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Heerde. Dit houdt in dat uw water zacht is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 2,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 7,37 kilogram kalkvormende deeltjes.
Heerde biedt plaats aan 11.460 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Heerde ligt in de gemeente Heerde. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
Mensen kunnen een waterhardheid van 2,30 dH misschien "geen probleem" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.
Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 2,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.
*Er is debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 2,30 Duitse graden in Heerde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 2,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 2,30 dH x 180m3 = 7,37 kilogram kalk.
Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heerde is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 2,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.