6,38 dH. Zo hard is het water in Heerle. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Heerle biedt plaats aan 1.825 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Heerle bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Roosendaal.
Mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ervaring van een bepaalde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.
Water met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Heerle**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Heerle is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.