10,36 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Heesbeen. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.
Heesbeen maakt deel uit van de gemeente Heusden. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De perceptie van een gegeven hardheid is zeer persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 10,36 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.
Water van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 10,36 dH in Heesbeen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.
Becijfering voor 10,36 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Heesbeen is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 10,36 naar 0 Duitse graden terug te brengen.