De minimale hardheid van het water in Heibloem (De Heibloom) is ongeveer 7,34 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Heibloem (De Heibloom) is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Heibloem is een kleine woonplaats met 825 inwoners. Heibloem is onderdeel van de gemeente Leudal. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.
U kunt hardheid van 7,34 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.
*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Heibloem**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Onthard water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heibloem is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.