Het kraanwater in Heiloo heeft een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.
Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Heiloo is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Heiloo telt 22.590 inwonenden. Het is een redelijk kleine woonplaats. Heiloo is onderdeel van de gemeente Heiloo. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.
Men kan een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.
Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.
*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Heiloo**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.
Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heiloo is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.