De minimale hardheid van het leidingwater in Hellouw ligt in de buurt van 7,10 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.
Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Hellouw is 7,30 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Hellouw hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.
De indruk van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,10 dH "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen accepteren.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water van 7,10 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.
*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,10 dH in Hellouw**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat alleen met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.
Berekening voor 7,10 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt doorgaans voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hellouw is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.