7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Herkenbosch (Hèrkebósj). Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Herkenbosch (Hèrkebósj) is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Herkenbosch biedt plaats aan 4.340 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Herkenbosch bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Roerdalen.
Iemand kan een hardheid van 7,34 dH wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.
*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Herkenbosch**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Herkenbosch is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.