Het kraanwater in Heukelom kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 6,89 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalk.
Heukelom is een kleine woonplaats met 300 inwoners. Heukelom bevindt zich in de gemeente Oisterwijk. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,89 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de douchewand dulden.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,89 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,89 dH in Heukelom**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.
Calculatie voor 6,89 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heukelom is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,89 naar 0 Duitse graden terug te brengen.