7,34 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Heythuysen (Heitse) minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Heythuysen (Heitse) is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.
Heythuysen telt 6.485 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Heythuysen bevindt zich in de gemeente Leudal. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.
Sommige mensen kunnen hardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Heythuysen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heythuysen is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.