De hardheid van het drinkwater in Hierden ligt in de buurt van de 5,70 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 5,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,26 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Hierden is een kleine woonplaats met 2.845 inwonenden. Hierden maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Harderwijk.
De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 5,70 dH "normaal" vinden en het boenen van de douchekranen voor lief nemen.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water van 5,70 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.
*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,70 dH in Hierden**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.
Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 5,70 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,70 dH x 180m3 = 18,26 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hierden is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 5,70 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.