Het water in Hijum heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 8,00 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalk.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Hijum is 9,50 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Hijum telt 415 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Hijum ligt in de gemeente Leeuwarderadeel. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
Iemand kan waterhardheid van 8,00 Duitse graden misschien "prima" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.
Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 8,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 8,00 Duitse graden in Hijum**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 8,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalk.
Zacht leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hijum is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 8,00 naar 0 dH terug te brengen.