6,20 dH. Zo hard is het kraanwater in Hilaard minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.
Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Hilaard is 8,30 dH. Dit is behoorlijk hard water.
Hilaard telt 305 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Hilaard bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Littenseradiel.
Iemand kan een hardheid van 6,20 dH "heel gewoon" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.
Water met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.
*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen sterke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,20 Duitse graden in Hilaard**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een meting verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 6,20 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.
Een ieder ervaart onthard drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hilaard is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,20 naar 0 dH te verminderen.