7,10 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Hilversum. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.
Hilversum telt 86.010 inwoners. Dit is onderdeel van de top-50 plaatsen van Nederland en is daarmee een zeer grote woonplaats. Hilversum hoort bij de gemeente Hilversum. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.
Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,10 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.
Water van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 7,10 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,10 Duitse graden in Hilversum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 7,10 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hilversum is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,10 naar 0 dH terug te brengen.