6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Hoedekenskerke. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Hoedekenskerke is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Hoedekenskerke is een kleine woonplaats met 745 inwonenden. Hoedekenskerke is onderdeel van de gemeente Borsele. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.
De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en het boenen van de douchekranen accepteren.
Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.
*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Hoedekenskerke**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoedekenskerke is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.