Waterhardheid Hoenderloo (Ede)

Zacht
0
6,10
dH
6,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Hoenderloo ligt in de buurt van 6,10 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Hoenderloo is 6,80 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Hoenderloo is een zeer kleine woonplaats met 55 inwonenden. Hoenderloo bevindt zich in de gemeente Ede. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Hoenderloo

De waarneming van een gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 6,10 dH "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 6,10 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Hoenderloo waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,10 dH in Hoenderloo**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoenderloo

Rekensom voor 6,10 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Hoenderloo?

Kalkvrij water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoenderloo is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,10 naar 0 dH terug te dringen.