Het leidingwater in Hoenzadriel kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,50 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.
Hoenzadriel is een kleine woonplaats met 260 inwonenden. Hoenzadriel ligt in de gemeente Maasdriel. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
Men kan waterhardheid van 6,50 dH wellicht "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,50 Duitse graden in Hoenzadriel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.
Berekening voor 6,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoenzadriel is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.