De waterhardheid van het drinkwater in Hollum is 6,80 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkdeeltjes.
Hollum telt 1.260 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Hollum is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Ameland.
De beleving van een vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,80 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche accepteren.
Water met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,80 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,80 Duitse graden in Hollum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 6,80 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hollum is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.