6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Holsloot. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Holsloot is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.
Holsloot telt 240 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Holsloot is onderdeel van de gemeente Coevorden. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.
De perceptie van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is wel debat over de context van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Holsloot**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Holsloot is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.