De minimale waterhardheid van het drinkwater in Holtum (Houtem) is om en nabij de 7,34 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Holtum (Houtem) is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.
Holtum is een kleine woonplaats met 1.220 inwoners. Holtum is onderdeel van de gemeente Sittard-Geleen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.
U kunt een waterhardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.
*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Holtum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 7,34 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Af en toe formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Holtum is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH te verminderen.