Het drinkwater in Holwerd (Holwert) kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 9,50 dH. Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Holwerd biedt plaats aan 1.675 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Holwerd hoort bij de gemeente Dongeradeel. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
Mensen kunnen waterhardheid van 9,50 Duitse graden "OK" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 9,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,50 dH in Holwerd**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 9,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Holwerd is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 9,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.