Waterhardheid Hoofddorp (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Hoofddorp kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Hoofddorp is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hoofddorp hoort bij de top-vijftig plaatsen van Nederland en is daarmee een zeer uitgestrekte woonplaats met 73.445 inwonenden. Hoofddorp maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Hoofddorp

De betekenis van een bepaalde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 6,00 dH "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Hoofddorp objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Hoofddorp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hoofddorp

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hoofddorp?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoofddorp is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te reduceren.