Waterhardheid Hoogezand (Hoogezand-Sappemeer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Hoogezand kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 12,50 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoogezand is een relatief kleine woonplaats met 22.065 inwoners. Hoogezand hoort bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Hoogezand

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 12,50 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 12,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Hoogezand waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 12,50 Duitse graden in Hoogezand**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hoogezand

Berekening voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Hoogezand?

Een ieder beleeft onthard drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoogezand is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.